A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete a Gyümölcs-zöldség feldolgozó képzést úgy építette fel, hogy a résztvevők a piac által elvárt, magas szintű technológiai és műszaki felkészültséget, minőségbiztosítással, érzékszervi minősítéssel, termékfejlesztéssel összefüggő, valamint korszerű gazdasági, marketing és jogi ismereteket kapjanak. Ezek mellett elmélyült betekintést szerezhessenek az adalékanyagok, csomagolóanyagok és a különleges, innovatív technológiák világába is. Fontosnak tartottuk, hogy minden tantárgyat olyan oktatók tanítsanak, akik saját maguk is elismertek a szakterületükön. Az egyes tantárgyak keretében tervezzük, hogy sikeres kis-, közép- és nagyvállalatokat irányító vezetőket, elismert technológiai szakembereket is vendégül látunk egy-egy óra keretében, hogy saját személyes tapasztalataikon keresztül mutassák be a tananyagok gyakorlati vonatkozásait.
Természetesen úgy gondoljuk, hogy a szakmai ismereteket nem lehet kizárólag tankönyvekből az előadótermekben elsajátítani. Jó szakember abból válhat, aki az elméleti tudás megszerzése mellett kellő időt tölt a gyakorlati ismeretek elsajátításával is. A képzés résztvevői az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet kitűnően felszerelt laborjaiban és saját tanüzemeiben mélyíthetik el készségszinten az elméletben megtanultakat. Emellett a 2. oktatási félévben tanulmányi túrára indulunk, amely keretében megismerkedünk az ország jó nevű vállalkozásaival és elismert szakembereivel.
A képzés 2 félévből áll, melyet úgy építettük fel, hogy munka mellett is elvégezhető legyen. Az oktatás levelező tagozaton folyik, jellemzően kétnapos kurzusok keretében (kéthetente péntek délután és szombaton, tantervtől függően). A gyakorlati (tanüzemi és laboratóriumi) órákat több időpontban is meghirdetjük.
A képzés díja 300.000 Ft/félév
A Diákhitel Központ Zrt. diákhitele igénybe vehető. A képzés díja magában foglalja a műszerek, berendezések, illetve a felhasznált nyersanyagok, segédanyagok, az oktatási anyagok, valamint a tanulmányi utak költségeit is. A diákhitel csak az alapdiplomával rendelkező hallgatók számára vehető igénybe.
Oktatás helyszíne
A Budapesten található Budai Arborétum 7,5 hektáros természetvédelmi területe ad otthont az Egyetem Budai Campusának, így a Gyümölcs-zöldség feldolgozó képzésnek is, mely a Móricz Zsigmond körtértől 700 méterre található, ezáltal könnyen megközelíthetővé téve egyetemünket (4-es metró, 6-os, 17-es villamos, 7-es busz).
A képzést lezáró oklevél
A Gyümölcs-zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzésben megszerezhető oklevél tartalma az alapképzettségtől függ.
- Gyümölcs-zöldség feldolgozó szakmérnök végzettséget szerezhetnek:
akik agrár képzési területen legalább alapképzésben szerzett mérnöki oklevéllel rendelkeznek,
vagy legalább alapképzésben szerzett biomérnöki, vagy vegyészmérnöki oklevéllel rendelkeznek.
- Gyümölcs-zöldség feldolgozó szaktanácsadó képzettséget szerezhetnek, akik más területen végzett, legalább főiskolai, illetve BSc szintnek megfelelő felsőfokú végzettségűk van.
- A képzés nyitva áll a felsőfokú képzettséggel nem rendelkezők számára is, azonban részükre diploma nem, csak a képzésen való részvételt tanúsító igazolás adható ki.
A képzés tanterve
A képzés lezárásaként
Államvizsga